Miért betegeskednek többet a férfiak?

Infostart
2009. május 13. 21:30
Bár a nők többsége úgy gondolja, hogy a férfiak csak megjátsszák magukat, amikor egy enyhe kis megfázással az ágyat nyomják, egy friss kutatás bebizonyította: az erősebbik nem immunrendszere gyengébb, ezért fogékonyabbak a betegségekre.

A kanadai McGill Egyetem kutatói azt állítják, hogy a női nemi hormon, az ösztrogén javítja a szervezet immunrendszerét. A szakemberek a kaszpáz-12 nevű enzim működését vizsgálták, amely növeli a szervezet fogékonyságát a fertőzésekre, ugyanis blokkolja a gyulladást, amelyet testünk a baktériumok és vírusok elleni védekezésként használ.

A kutatók olyan egereket vizsgáltak, amelyek szervezete nem termeli a szóban forgó enzimet. Azt találták, hogy ezek az állatok különösen ellenállók a fertőzésekkel szemben. Később szervezetükbe befecskendezték az anyagot, aminek hatására a hím egerek jóval hajlamosabbakká váltak a fertőzésekre, a nőstények viszont nem.

A vizsgálat bebizonyította, hogy a nőstény egyedeknél az ösztrogén erősítette az immunrendszert. "Az eredmények alapján elmondható, hogy a nők szervezetének erőteljesebb a gyulladást okozó válasza a fertőzésekre, mint a férfiaké" - magyarázta Maya Saleh kutató, aki hozzátette: korábbi kutatások már bebizonyították, hogy a férfiak 30 százaléka megy el betegszabadságra, ha megfázik vagy influenzás lesz, míg a nőknél ez az arány csak 22 százalékos.

A jelenség gyökere az evolúcióban keresendő - állítják szakértők, akik hangsúlyozzák: a természet a nőknek a szaporodás miatt erősebb védekező rendszert fejlesztett ki.