A fehérje miatt nőnek hatalmasra a gyermekek

Infostart
2009. április 25. 10:00
Az anyatejen kevesebb fehérje van, mint a tápszerben, ezért van az, hogy azok a gyermekek, akiket nem szoptat az édesanyjuk, hatalmasra nőnek.

Nagyobb esélyük van a gyermekkori elhízásra azoknak a kicsiknek, akiket nem szoptat az édesanyjuk, hanem tápszerrel táplál. Egy 1000 gyermek részvételével végzett nemzetközi vizsgálat eredményei szerint épp ezért csökkenteni kellene a tápszer fehérjetartalmát.

A 2002 és 2004 között elvégzett vizsgálatba Belgiumban, Olaszországban, Németországban, Lengyelországban és Spanyolországban élő gyermekeket vontak be, az adatokat pedig a születésük után néhány héttel kezdték el rögzíteni.

Egyharmaduk alacsony fehérjetartalmú tápszert kapott, egy másik harmaduk pedig a normál tápszert amelyben lényegesen több protein van. Mindössze a bevont gyermekek egyharmadát táplálta édesanyja anyatejjel életének első évében.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a korai proteinbevitel hatással van a későbbi elhízásra. Míg kétéves korban a vizsgált gyermekek átlaga ugyanolyan volt az egyes csoportokban, addig súlyukat tekintve már eltéréseket tapasztaltak a felmérés készítői.