A szív csodaszere: a tőkehalmáj olaj

Infostart
2009. április 23. 08:00
Napi egy tőkehalmáj olaj kapszula jelentősen csökkenti a szívproblémák kialakulását - állítják brit szakértők, akik szerint azonban nem szabad túlzásba vinni az olajos halak fogyasztását.

Azoknál a férfiaknál, akik minden reggel bevesznek egy halolajat tartalmazó kapszulát, harmadára csökken a szívproblémák kialakulásának kockázata - állítják azok az izraeli és amerikai kutatók, akik azt vizsgálták, hogy a halakban található Omega 3 zsírok valóban olyan egészségesek-e, mint ahogy az hírlik.

Átfogó kutatásuk során közel 40 ezer középkorú és idős amerikai férfi étrendjét vizsgálták hat éven keresztül. Ez idő alatt 597-nél alakult ki szívprobléma, közülük 34-en meg is haltak. A European Heart Journal című szaklapban publikált tanulmányban azt írják, hogy azoknál, akik egy héten legalább egyszer halolajat ettek, 12 százalékkal kisebb volt a kockázata a szívgondok kialakulásának, mint azoknál, akik nem fogyasztottak halat.

Az is kiderült, hogy azok, akik naponta bevettek egy csupán 0,36 gramm tőkehalmáj olajat tartalmazó kapszulát, 33 százalékkal csökkentették a szívproblémák kialakulásának esélye.

A kutatókat nem érte váratlanul az, hogy az Omega 3 zsírsavakban gazdag halfélék fogyasztása jót tesz a szívnek, azt azonban meglepődve tapasztalták, hogy a túl sok halolaj vagy halhús semlegesítheti a jótékony hatást. Vizsgálatukból ugyanis kiderült, hogy azoknál a férfiak, akik egy héten háromszor ettek olajos halat, vagy az ajánlott mennyiséghez képest kétszer annyi kapszulát vettek be, nem csökkent a szívproblémák kialakulásának kockázata.