Ne üdítővel itassuk a kiszáradt gyereket!

Infostart
2009. április 22. 13:01
A hasmenéstől és hányástól szenvedő kisgyerekeket még betegebbé teszik azok a szülők, akik kólával vagy más üdítővel próbálják megakadályozni a kiszáradását - figyelmeztetnek brit szakértők.

Mítosz az a közvélekedés, hogy az olyan cukros üdítőitalok, mint a kóla vagy a limonádé enyhítenek a hányással és hasmenéssel járó gasztroenteritisz tünetein a kisgyerekeknél - állítják a brit National Institute for Health and Clinical Excellence szakértői, akik szerint a gyomorfertőzéssel küszködő öt évnél fiatalabb gyerekeknél a kiszáradás elkerülése érdekében más folyadékkal kell próbálkozni.

A szakemberek szerint a szülők felelőtlensége miatt csak Nagy-Britanniában több ezer gyerek kerül kórházba kiszáradás miatt, amely azonban elkerülhető lenne egy kis odafigyeléssel. Mivel az üdítőitalok túl cukrosak, nem alkalmasak a kiszáradás elkerülésére, sőt, csak rontanak a helyzeten.

"Mítosz az a nézet, hogy a kóla vagy a limonádé segít. Ellenkezőleg: tovább súlyosbítják a betegséget, mégis, sok szülő ezekkel itatja beteg gyerekét" - mondta Dr. Stephen Murphy gasztroenterológus.

A hányás és hasmenés okozta kiszáradást olyan folyadékkal kell megelőzni, amely megfelelő arányban tartalmaz cukrot és sót. A kiszáradás jele lehet a beesett szem, a sápadtság és a hidegrázás. Ha ezt tapasztaljuk a gyereknél, akkor cukros és sós oldattal itassuk négy órán keresztül. A szekértők javaslata szerint egy egyéves kisgyereknek fél liter ilyen folyadékra van szüksége ezen idő alatt. A "kúra" után próbáljuk meg rávenni a kis beteget, hogy egyen valamit.