Fogyni akar? Egyen fekete áfonyát!

Infostart
2009. április 21. 08:20
A fekete áfonya fogyasztása segít megszabadulni a felesleges kilóktól, és még a szívnek is kedvez a "szuperételnek" minősített gyümölcs - állítják amerikai kutatók.

A áfonyaféléket már régóta "szuperételnek" tartják magas antioxidáns- és vitamintartalmuk miatt, és most amerikai kutatók azt is kiderítették, hogy a felesleges kilók lefaragásában is hatékonyak lehetnek - főleg a fekete áfonya.

A Michigani Egyetem kutatói elhízott patkányokon vizsgálták meg a gyümölcs hatásait. A szakembereket a kísérleti állatok ételébe csempészték a vitamindús áfonyát, és azt találták, hogy jelentősen csökkent a koleszterinjük és a hasi zsírtömegük. A kutatók megjegyzik, hogy a has körül felhalmozódott zsír szívproblémákhoz és cukorbetegséghez vezethet.

Az áfonya jótékony hatása még inkább kijött a patkányoknál, ha a gyümölccsel dúsított ételek mellett zsírszegény diétára fogták őket: jelentősen csökkent a súlyuk és testük zsírmennyisége, ráadásul májuk működése is javult.

A jótékony hatást a szakértők a természetesen előforduló antioxidánsokkal, a fitovegyületekkel magyarázzák, amelyek szép számban fordulnak elő a fekete áfonyában, amely ezen kívül gazdag még C és E vitaminban, valamint antioxidánsokban - ezek segítenek megvédeni a szervezetet a degeneratív betegségektől.