Csak óvatosan a halakkal: higany lehet bennük!

Infostart
2009. április 11. 14:05
Rohamosan nő a tengerek és óceánok higanytartalma, a mérgező anyag felhalmozódik az ott élő halakban is, amely így az emberi szervezetbe is bekerül. A WWF Magyarország természetvédelmi igazgatója az InfoRádiónak elmondta: kevesebb szénerőmű telepítésével mérsékelni lehetne a problémát.

A folyékony nehézfém, a "híg anyag" könnyen párolog. Maga a fém is toxikus hatású, fejfájást, remegést, húgyhólyaggyulladást és emlékezetvesztést okozhat, károsíthatja az agyat és az egész idegrendszert. A nehézfém a gyermekek számára különösen veszélyes - mondta az InfoRádióban Figechky Gábor, a WWF Magyarország természetvédelmi igazgatója.

A higany nem bomlik el, az emberi tevékenység által a légkörbe, onnan a tengerek, óceánok vizébe jut. A legnagyobb veszélyben azok a főleg távol-keleti emberek vannak, akik táplálkozásában nagy szerepet játszanak a halak. A higany okozta ártalmak így nagyjából 1 milliárd embert veszélyeztetnek.

Ahogy a WWF szakembere elmondta, különösen a cápa, a kardhal, a királymakréla, a csuka és a tonhal fogyasztása nem ajánlott.

Bár Magyarországon az emberek nem sok halat esznek, másfajta higanyszennyezés nálunk is felmerülhet. Főleg a szén égetése által juthat a légkörbe higany, így csökkenteni kellene a széntüzelésű erőművek aktivitását.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást