Allergiát okozhat a bor és a sör is

Infostart
2009. március 12. 05:55
Allergiát okozhat a vörösbor, a sör, az érlelt, penészes sajtok és bizonyos gyümölcsök, ezek fogyasztása fejfájást, bőrkiütést vagy hasmenést válthat ki - mondta az InfoRádiónak a Budapesti Műegyetem Alkalmazott Biotechnológiai és Élelmiszertudományi Tanszékének docense.

Sarkadi Lívia és munkatársai olyan adatbázis kidolgozását kezdték meg, ami segíthet az allergiásoknak olyan borok, sörök sajtok kiválasztásában, amelyekben kevesebb allergiát kiváltó anyag van.

Mint azt a kutató az InfoRádióban elmondta, aki nincs tisztában azzal, pontosan mely élelmiszerekben van olyan komponens, amelyre ő allergiás, annál fejfájás, bőrkiütés, bőrpír jelentkezhet.

A többi mellett a hisztamin vagy a tiramin nevű molekulák azok, amelyek természetes alkotói számos élelmiszernek, és allergiás reakciót válthatnak ki. A többi mellett a húskészítményekben, például egyes felvágottakban, vagy sajtokban, vörösborban, sörben fordulhatnak elő.

A szakember elmondta azt is: különösen vigyázni kell egyes gyógyszerek, például az antidepresszánsok és az allergéneket tartalmazó élelmiszerek együttes fogyasztásakor, a hatás ugyanis ilyenkor felerősödhet.

Hozzátette: már elkészült egy olyan adatbázis, amely tartalmazza az allergén anyagokat tartalmazó élelmiszereket, a kutatócsoport most azon dolgozik, hogy ez az interneten is megtalálható legyen.

Hanganyag: Torda Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást