Rossz hatással lehet az idősekre a délutáni szunyókálás

Infostart
2009. március 11. 09:00
Azok az idős emberek, akik napközben is többnyire álmosak, elalszanak, gyakrabban halnak meg szív- és érbetegségben, mint azok, akik nappal tevékenyek és csak éjszaka térnek nyugovóra - erősítette meg a Stroke című nemzetközi szakfolyóiratban megjelent francia tanulmány következtetéseit a János Kórház Kardiológiai Ambulanciájának főorvosa. Matos Lajos hozzátette: a fiataloknak viszont kifejezetten jót tesz, ha napközben tudnak pihenni valamennyit.

Azok az idősek, akik délután is alszanak egyet, és napközben előfordul, hogy szundikálnak, a közeljövőben várhatóan valamilyen szív- és érrendszeri betegséget kapnak, esetleg infarktus, szélütés éri őket, és sokkal nagyobb kockázattal élnek, mint azok, akik nappal jól tartják magukat, és csak éjjel fekszenek le aludni - állapította meg egy francia tanulmány, amely a Stroke című nemzetközi szakfolyóiratban jelent meg.

Az időseknél a rossz hatásnak a hátterében az agyi érellátás átmeneti csökkenése áll a háttérben, és ennek a tünete az elálmosodás, a fáradékonyság.

A János Kórház Kardiológiai Ambulanciájának főorvosa, Matos Lajos hozzátette: a fiataloknál a kutatók az ellenkezőjére jutottak: náluk stresszoldóként hat a délutáni alvás, és kedvező hatása van.

A fiesztához hozzászokott déli társadalmakban ugyanakkor nem jelent semmi problémát ez, mivel itt ez az emberek életritmusának szerves része, nem úgy, mint nálunk - jegyezte meg.

Hanganyag: Torda Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást