A kutyák főleg nyáron harapnak

Infostart
2009. március 11. 08:20
Egy amerikai kutatás szerint a gyereke leginkább a nyári hónapokban vannak veszélyben, ugyanis a kutyatámadások túlnyomó többsége akkor történik. A megvadult állatok a kicsik fejét és nyakát harapdálják.

Nyáron nagyobb a kockázata annak, hogy a gyerekek kutyaharapást szenvedjenek - állítják amerikai kutatók, akik szerint ennek oka az, hogy a kicsik az év ezen szakában többet vannak a szabadban, és az állatok is ingerlékenyebbek a meleg időjárásban.

A kutatók 84 kutyatámadásos esetet analizáltak, és azt találták, hogy 27 százalékban a sérüléseket a házi kedvenc okozta. A megvadult állatok előszeretettel támadják a gyerekek fejét és nyakát, elsősorban az arcukat, a szájukat, valamint az orrukat és a fülüket. Az átlagos kutyaharapás mérete 7,15 centiméter - derül ki a vizsgálatból, amely arra is rávilágít, hogy (nem meglepő módon) a pitbullok okozzák a legtöbb sérülést.

Az Otolaryngology című amerikai szaklapban megjelent tanulmány szerzői egy olyan egységes adatbázis létrehozását szorgalmazzák, amelyben megtalálhatók a kutyaharapás körülményei, mint például a támadás kiváltó okai, volt-e a gyerek mellett felnőtt, milyen nemű és fajtájú kutya támadt, hol történt az eset, kapott-e oltást a kutya.