Meglepő felmérés: a nő is hibás, ha megerőszakolják

Infostart
2009. március 10. 09:40
A felnőttek ötöde úgy gondolja: nincs azzal probléma, ha egy férfi megpofozza feleségét vagy barátnőjét - többek között ez derül ki egy brit felmérésből, amelynek eredménye sokkolta a belügyminisztert.

Ötből egy megkérdezett elfogadhatónak tartja, ha a férfi megpofozza a feleségét vagy a barátnőjét, 14 százalék úgy véli, a férfi jogosan dühös, ha partnere zsémbes és nyavalyog, tíz százalék pedig meg van arról győződve, a férfi megütheti párját, ha az egy másik férfival flörtöl - többek között ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a brit kormány készített a családon belüli erőszak témájában.

A megkérdezettek - akik között nem csak férfiak voltak - fele véli úgy, ha egy nő nem mond határozott nemet, részben hibás abban, hogy megerőszakolják. A megkérdezettek harmada szerint az ittas nő is felelős az erőszakért, negyedük pedig úgy gondolja, hogy a szexi öltözék is kiválthatja a nemi erőszakot.

A felmérés eredménye állítólag sokkolta a brit belügyminisztert, Jacqui Smith-t, aki nemrég jelentette be, hogy a kormány komoly harcot indít a családon belüli erőszak ellen. Többek között egy olyan névjegyzék felállítását tervezik, amelyben az erőszakoskodó partnerek szerepelnek. Ez a lista nagy segítséget jelenthet a rendőröknek, akik figyelmeztethetik a nőket, ha veszélyes alakkal kerültek kapcsolatba. A háziorvosokat arra kérnék, hogy figyeljenek jobban azokra a női páciensekre, akik erőszakra utaló sebekkel érkeznek a rendelőbe, az iskolákban pedig felvilágosító órákat tartanának a problémáról a diákoknak.

"A nőkkel szembeni erőszak teljes mértékben elfogadhatatlan" - mondta a belügyminiszter, aki azonban hozzátette: 12 év alatt Nagy-Britanniában sikerült a felére csökkenteni az incidensek számát. A szigetországban 2007-ben 142-en haltak meg családi erőszak következtében, ebből 38 férfi volt.