A bor és a sör erősíti a csontokat

Infostart
2009. március 10. 11:45
Napi egy pohár bor vagy egy-két üveg sör erősítheti az idős emberek csontozatát - állítják amerikai kutatók, akik azonban arra figyelmeztetnek, hogy a nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása viszont éppen ellenkező hatással jár.

A bostoni Tufts Egyetem kutatásában hatvan évesnél idősebb emberek vettek részt. A szakértők azt találták, hogy a rendszeres, de mérsékelt alkoholfogyasztás (napi egy pohár bor vagy egy-két üveg sör) növelheti a csontok ásványianyag-sűrűségét.

A bostoni egyetem korábban már végzett vizsgálatokat az alkoholfogyasztás és a csontok erőssége témában, de legújabb kutatásukban konkrétan azt nézték, hogy a bor, a sör és a likőr milyen hatással van az idősek csontjaira. Katherine Tucker, az egyetem kutatója elmondta: a férfiaknál főleg a sör, a nőknél pedig a bor erősítiheti a csontozatot.

A szakértő úgy véli: a sörben található szilícium az, amely hozzájárul a csontok nagyobb ásványsűrűségéhez, az viszont még kérdéses, hogy a bor melyik összetevője lehet hasznos a csontoknak. A kutatók azonban felhívják arra a figyelmet, hogy a nagy mennyiségű alkohol fogyasztása éppen ellenkező hatású, vagyis károsítja a csontokat.

Ez az egyetem készítette el három évvel ezelőtt azt a kutatást, amelyből kiderült: a kóla csökkentheti az idős nők csontsűrűségét - a férfiaknál viszont nem mutatták ki ezt a hatást.