A firkálás javítja a memóriát

Infostart
2009. február 28. 22:04
Ha egy unalmas beszélgetés közben firkálgatni kezdünk egy lapra, akkor azzal éberen tartjuk agyunkat, és nem kalandoznak el gondolataink - állítják brit kutatók.

A Plymouthi Egyetem kutatói negyven önkéntest vontak be vizsgálatukba. A kísérleti alanyoknak egy két és fél perces, meglehetősen unalmas telefonbeszélgetést kellett meghallgatniuk, majd neveket és helyszíneket kellett felidézniük.

A résztvevők egyik felétől azt kérték a kutatók, hogy miközben hallgatják a beszélgetést, színezgessék az eléjük tett papírlapon lévő alakzatokat, a másik csoportnak pedig nem kellett semmit tenniük, csak hallgatniuk.

Az Applied Cognitive Psychology című folyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, hogy a beszélgetésben elhangzott nyolc név és nyolc helyszín közül azok tudták felidézni a legtöbbet (átlagosan 7,5-et), akik a hallgatás közben firkálgattak. Azok, akik csak meghallgatták a telefonbeszélgetést, mindössze átlagosan 5,8 névre és helyre tudtak visszaemlékezni.

"Ha valakinek unalmas feladatot kell végrehajtania, könnyen elkezdhet álmodozni, ezáltal nem tud koncentrálni, és leromlik a teljesítménye. A firkálás azonban véget vethet az álmodozásnak" - mondta Jackie Andrade, a kutatás vezetője.

A Brit Pszichológiai Társaság professzora szerint az unalmas tárgyalásokon vagy telefonbeszélgetésekkor az ember gondolatai könnyen elkalandozhatnak, és olyan dolgokat kezd el vizualizálni, mint a nyaralás, végül pedig még el is aludhat. Alan Badeley hozzátette: a firkálás nem veszi nagyon igénybe az embert, viszont elég éberen tartja az agyat, így jobban "fel tudja szívni az elhangzott információkat".