A sajt segíthet a rák ellen

Infostart
2009. február 24. 14:00
Az alacsony zsírtartalmú tej, a joghurt és a sajt hozzájárulhat egyes ráktípusok kockázatának csökkentéséhez - állapították meg egyesült államokbeli kutatók.

Azoknak a nőnek, akik a napi kalciumszükségletüknek megfelelő mennyiséget visznek be a szervezetükbe a tápanyagból, 23 százalékkal kisebb esélyük van a rákos megbetegedésekre, mint azoknak, akik nem fogyasztanak elegendő kalciumot.

A mintegy félmillió ember bevonásával készült amerikai kutatás szerint a férfiak 16 százalékkal csökkenthetik a kockázatot a megfelelő mennyiségű ásványi anyag bevitelével.

Az amerikai egészségügyi hatóságok napi 1 200 milligrammnyi kalcium elfogyasztását ajánlják a felnőtt embereknek, míg Nagy-Britanniában napi 700 milligramm a standard.

Az ásványi anyag legjobb forrása a tej és a tejtermékek, valamint a zöld növények, például a brokkoli, a káposzta, a szójabab, emellett a tofu, a mogyoró, és a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáru.