Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen: csoki, amelyik fogyaszt

Infostart
2009. február 20. 11:20
Mesésen hangzik, ugye, hogy csokoládéval is lehet fogyni? A baj csak az, hogy ez sem igaz - akárcsak a többi "csodálatos" gyógymód, amelyet a fogyásra, impotenciára vagy a kopaszság ellen ajánlanak. Az emberek azonban mindig bedőlnek, mert hinni akarnak abban, hogy vannak csodák.

A "csodagyógyszerek" valóban csodásak: a gyártók és a forgalmazók számára. A gyors és egyszerű megoldásokat kínáló szerek piaca hatalmas forgalmat bonyolít le: csak Nagy-Britanniában húszmillió fontosat.

A tisztességes kereskedelemmel foglalkozó brit hivatal számításai szerint kétszázezer ember dől be a hirdetéseknek, 78 százalékuk nő, de egyre magasabb a férfiak aránya is.

Az áldozatok olyan sérült emberek, akik kétségbeesetten próbálnak megszabadulni az életüket tönkretevő problémáktól. A "csodaszerek" azonban gyakran hatástalanok, sőt, akár veszélyesek is lehetnek, mert nem tesztelik azokat, így káros anyagokat is tartalmazhatnak.

A legfrissebb példa, amelyre a szervezet felhívta a fogyasztók figyelmét, a "fogyasztó csokoládé". Gyártói szerint a csokoládéval húsz nap alatt akár kilenc kilót lehet fogyni - anélkül, hogy edzeni kellene vagy az ember kevesebbet enne. Ráadásul a hirdetés szerint a "forradalmi felfedezés" következtében a csokoládé nem csupán zsírt éget el, de megszünteti a narancsbőrt is.

Egy másik vitatott termék, amelyet egy libanoni cég ajánl, állítólag alvás közben fogyaszt.

Még szomorúbb, amikor beteg embereket céloznak a csoda ígértével - hangsúlyozta a Mike Haley, a hivatal vezetője, aki példaként a cukorbetegeknek kínált, méregdrága "természetes szereket" hozta fel.