A joghurt újabb jótékony hatását fedezték fel

Infostart
2009. február 14. 21:30
A joghurtról már sok minden pozitív kiderült, és most itt van egy nemrég felfedezett újabb jótékony hatása: aki sokat eszik belőle, elkerülheti a húgyhólyagrákot - legalábbis ezt állítják svéd kutatók.

Már valószínűleg mindenki tudja, hogy a joghurt egészséges, de a stockholmi Karolinska Intézet kutatói új kedvező tulajdonságát fedezték fel a tejterméknek. A svéd kutatók 80 ezer páciens étrendjét kísérték figyelemmel kilenc éven keresztül.

Azt találták, hogy azoknál a nőknél, akik naponta két adag joghurtot fogyasztottak, 45 százalékkal csökkent a húgyhólyagrák kialakulásának az esélye, mint azoknál, akik csak alkalmanként vagy egyáltalán nem ettek joghurtot. A férfiak esetében 36 százalékkal csökkent a daganat kialakulásának kockázata.

Érdekes azonban, hogy a kutatók ehhez hasonló kedvező tulajdonságot más tejtermékeknél nem mutattak ki - csak azoknál, amelyekben a tejsav baktériuma található meg.

A kutatást vezető Alicja Wolk elmondta: a baktériumtenyészettel rendelkező tejtermékek esetében a Lactobacillus nevű probiotikum felelős a jótékony hatásért.