Nyilatkozik a nyolcas ikrek anyja: "Mindig nagycsaládot akartam"

InfoRádió / MTI
2009. február 6. 16:27
Az NBC televíziónak adott először interjút a nyolcas ikreknek januárban életet adó anya, Nadya Suleman, aki elmondta: a mesterséges megtermékenyítéskor hat embriót ültettek be a méhébe, és mindvégig tisztában volt azzal, hogy ebből több gyermek is megfoganhat.

Bár a jövő héten adásba kerülő beszélgetésből csupán egy kis részlet került nyilvánosságra, de abból kiderült, hogy a mára 14 gyermekes nő mindig is nagycsaládra vágyott.

"Mindig is egy hatalmas család volt az álmom. Vágytam egy bizonyos kapcsolatra és egy másik emberhez fűződő érzelmi kötődésre, amelyet igazán hiányoltam" - mondta a 33 éves asszony, aki hét év sikertelen teherbeesési próbálkozás után döntött végül úgy, hogy a mesterséges megtermékenyítés lehetőségét választja.

Esete azonban vitát váltott ki, a szakértők növekvő aggodalommal figyelték a beültetett embriók számát, és felmerült a kérdés az orvosi eljárás etikus voltával, illetve bizonyos orvosi irányelvekkel való ütközésével kapcsolatban.

Az elvált asszony édesanyja, Angela Suleman, a Los Angeles Timesnak adott interjújában elmondta, hogy lánya első hat gyermeke ugyanattól a spermadonortól született. A mesterséges megtermékenyítést a bellfloweri Kaiser Permanente Egészségügyi Központban végezték el, a nyolcas ikrek pedig idén januárban császármetszéssel jöttek a világra Los Angelesben.

A kaliforniai egészségügyi tanács az ellátás színvonalának megsértését kivizsgáló nyomozásba kezdett az esettel kapcsolatban. Az American Society of Reproductive Medicine javaslata szerint a Nadya Suleman korában lévő nők esetében, nem kellene kettőnél több embriót beültetni.

A szakemberek rámutattak arra, hogy a megtermékenyítés területén igencsak gyér a szabályozás, és felhívták a szakmai szervezetek figyelmét a szigorúbb jogszabályok bevezetésének fontosságára mind az orvosok, mind a kórházak esetében. A "sokikres" terhességek mindig magukban hordozzák a koraszülés veszélyét, és nagyobb egészségügyi kockázatot is jelentenek az édesanyák és a babák számára.

Az elmúlt néhány hét során Nadya Sulemant is számos kritika érte, mivel egyedülálló, munkanélküli és már van hat gyermeke. A kritikára válaszul Suleman csak ennyit mondott: "Szeretem a gyermekeimet".