Meghalt a beteg, akit 14 kórházból utasítottak el

Infostart
2009. február 6. 09:20
Életét vesztette az a 69 éves japán férfi, aki egy közúti balesetben sebesült meg, de a mentő hiába próbálta kórházba vinni, 14 intézményből utasították el. A mentősök több mint egy órán keresztül hívogatták telefonon a kórházakat - hiába.

Az idős férfi biciklijével ütközött össze egy motorossal a Japán északi részén található Itami városban. A mentőautó gyorsan kiérkezett, de ez nem segített: a férfi a helyszínen veszteglő járműben halt meg, mert a mentősök hiába telefonálgattak egy órán keresztül, a megkérdezett 14 kórház közül egy sem volt hajlandó fogadni a sebesültet.

Volt, ahol a szakorvosok, máshol a szükséges berendezések hiányára hivatkozva mondtak nemet, de olyan kórház is volt, ahol nem volt üres ágy vagy sürgősségi orvos.

Az utóbbi időben egyre gyakrabban fordul elő a szigetországban, hogy egy betegtől megtagadják a kezelést. Különösen az orvoshiány okoz súlyos gondokat.

A biciklis állapota egyébként eleinte nem adott okot súlyos aggodalomra; bár fej- és hátsérülést szenvedett, az állapota stabilnak tűnt, ám csakhamar gyors romlásnak indult. Végül eljutott ugyan egy kórházba, de felvétele után másfél órával vérzéses sokk következtében elhunyt.

A mentősök szerint azonban valószínűleg túlélhette volna a balesetet, ha hamarabb kórházba jut. Ráadásul a motorost, aki szintén megsebesült, is csak a harmadik kórházban voltak hajlandóak fogadni, ő azonban még idejében orvoshoz jutott, így az élete nincs veszélyben.

2007-ben 14 ezernél több sebesültet utasított el legalább három kórház - derült ki a hivatalos adatokból. A legnagyobb visszhangot egy hetvenes éveiben járó asszony esete váltotta ki: őt 49 tokiói kórházban nem voltak hajlandóak fogadni, pedig súlyos légzési problémái voltak.