"A Hudsonban leszünk" - nem hitt a túlélésben a hős pilóta

Infostart
2009. február 6. 08:35
Először állt a nyilvánosság elé és nyilatkozott az a pilóta, aki a múlt hónapban New Yorkban a Hudson folyón végzett utasszállító gépével kényszerleszállását.

Január 16-án bejárta a világsajtót a hír, miszerint egy utasszállító gép a Hudson folyón landolt New Yorkban, miután madárrajjal ütközött, és mindkét hajtóműve leállt. Csodával határos módon a gép egyben maradt, a fedélzeten tartózkodó 155 embert pedig sértetlenül kimentették. A gép pilótáját azóta hősként ünneplik az Egyesült Államokban.

Chesley Sullenberger közel egy hónapos hallgatás után nyilatkozott először a nem mindennapi esetről a CBS amerikai tévécsatorna egyik műsorában. A kapitány azt mondta: émelyítő érzés volt az, amikor rájött, hogy valami gond van. Bevallotta: az első reakciója a hitetlenkedés volt, mert nem gondolta, hogy ebből a helyzetből valami jó fog kisülni, és megmenekülnek az utasok. Amikor észlelte, hogy gond van, azonnal tudta: komoly problémáról van szó.

Sullenbergernek azonban sikerült úgy letennie a gépet, hogy az egyben maradt, így az 1549-es járat utasai megmenekültek. A hatóságok már nyilvánosságra hozták a pilóták és a légiirányítók közötti beszélgetést is. A kapitányt megkérdezték, vissza tud-e térni a reptérre. Sullenberger válasza az volt, hogy ez lehetetlenség. A főpilóta teljes nyugalommal adta tudtára a légiirányítóknak, hogy a gép madárrajjal ütközött, és leálltak a hajtóművek.

"A Hudsonban leszünk" - üzente végezetül Sullenberger, akinek nyilatkozatának egy rövid részletét itt nézheti meg.