Mi is élhetünk olyan sokáig, mint a japánok?

Infostart
2009. február 4. 09:40
Európaiakban is megtalálták azt a gént, amelyet korábban a japánoknál. Ez teszi lehetővé a japánok hosszú életet - derült ki német kutatók vizsgálatából.

A Kieli Egyetem kutatói 388, százévesnél idősebb német genetikai profilját hasonlították össze 731 náluk fiatalabb emberével, és azt találták, hogy a hosszú életűeknél nagyon gyakran előfordul a FOXO3A-nak nevezett gént.

Ez megerősíti egy korábbi amerikai kutatás eredményét, amelyről tavaly szeptemberben számoltak be; eszerint a vizsgált 3.741, 95 évesnél idősebb japán férfi többségre is rendelkezik ezzel a génnel.

A felfedezést különösen azért tartja fontosnak a kutatást vezető Almut Nebel professzor, mert a japánok és az európaiak genetikailag eléggé különböznek egymástól.

Japánban éppen tavaly ősszel értek el a rekordot a százévesnél idősebbek: számuk elérte a 36.276-ot szeptemberben - ez az előző évihez képest négyezres növekedést jelent. A százévesnél idősebbek között többségben vannak a nők. Az ENSZ becslései szerint a szigetországban - ahol a világon az egyik legmagasabb a születéskor várható élettartam - 2050-re meghaladja az egymilliót a százévesnél idősebbek száma.