A nyolcas ikreket szülő nőnek már hat gyereke van

Infostart
2009. január 29. 11:35
Összesen 14 gyerekről kell gondoskodnia annak a "szuperanyának", aki hétfőn nyolcas ikreket szült az Egyesült Államokban. A családról keveset lehet tudni, de azt igen, hogy a nyolcasikrek jól vannak - és még nem kaptak nevet.

Miután megszülettek az orvosi szenzációnak számító nyolcas ikrek Kaliforniában, a büszke nagyszülők felhívtak egy Los Angeles-i rádióállomást, és elmondták: már fél tucat gyerek, köztük egy ikerpár várja otthon a szülőket és a nyolc babát. Tévéseknek sikerült megtalálniuk a nagyszülőket Los Angeles egyik elővárosában, ám nem akartak a kamerák előtt nyilatkozni.

A népes családról érkező hírek meglepték az orvosi szakértőket, akik közül sokan nem értik, miért kapott a nő termékenységet növelő szereket, ha már hat gyereket szült. De azt is furcsának (vagy inkább hihetetlennek) találják, ha természetes módon fogantak a nyolcas ikrek. Erről egyébként igen szkeptikusan vélekednek a szakértők, akik szerint sok orvos nem tesz meg mindent, hogy megelőzzék az ilyen kockázatos ikerterhességet.

Több amerikai szervezet is arra szólította fel a szakorvosokat, hogy bár nincs erre vonatkozó törvényi szabályozás, próbálják meg csökkenteni az ehhez hasonló ikerterhességek számát.

Az egyik elmélet szerint egyébként a kaliforniai nő egy petefészek hiperstimuláción esett át. A kezelés során olyan gyógyszereket kapott, amelyek serkentették a peteképződést, a petéket pedig mesterségesen megtermékenyítették.

A Los Angeles melletti bellfloweri kórház, ahol egy ötven fős orvosi csoport segédkezett a nyolcas ikrek (hat fiú és két lány) világra jöttében, nem erősítette meg, hogy az anya termékenységi kezelést kapott. "A család teljes titoktartást kért a kórháztól, és mi ezt tiszteletben tartjuk" - mondta az intézmény szóvivője.

Azt viszont elárulták, hogy a babák "nagyon, nagyon jól" vannak, és mind a nyolcan önállóan lélegeznek. Nevük még nincs, a gondozók A-nak, B-nek, C-nek, D-nek, E-nek, F-nek, G-nek és H-nak hívják őket.