Az óceánokat veszélyezteti leginkább a felmelegedés

Infostart
2009. január 27. 06:40
A globális felmelegedés legnagyobb vesztesei a tengerek és óceánok élőlényei lehetnek - derül ki a britek antarktiszi kutatóállomásának adataiból, amelyek rámutatnak: különösen a déli óceánok melegedése ad okot aggodalomra.

Mivel ez a Föld leggyorsabban melegedő területe, és mivel az itt élő állatok különösen érzékenyek a hőmérsékletváltozásra, a tengerek és óceánok ökoszisztémája nagyobb veszélyben van, mint a világ más részein - mondta Simon Morley, a britek antarktiszi kutatóállomása, a Rothera tengerbiológusa.

Hozzátette: a víz hőmérsékletének 2-3 Celsius-fokos emelkedése következtében a tengeri élőlények életfunkciói jelentősen csökkennek.

Hogy a tengerek csodálatos élővilága ilyen csodálatos lesz-e egy évszázad múlva is, arra Morley csak annyit mondott: egyes élőlények képesek lesznek átvészelni a változásokat, míg mások egészen biztosan nem élik túl, kipusztulnak.

Az egyik legérzékenyebb a tengervíz hőmérsékletének emelkedésére a korall.

Egy nemrég készült tanulmány szerint az Antarktiszt ugyanúgy, vagy még jobban is fenyegeti a felmelegedés veszélye, mint a bolygó többi részét. Korábban ugyanis úgy gondolták a kutatók, hogy ez a Föld egyetlen pontja, amely ellenáll a klímaváltozásnak.

A most kialakított kép még rosszabb: az Antarktisz nemhogy nem "ússza meg" a felmelegedést, de ez a Föld leggyorsabban melegedő része.