Életre kelt Hitchcock filmje - a madarak ellepték a kisvárost

Infostart
2009. január 22. 13:45
Alfred Hitchcock világhírű filmjéhez kísértetiesen hasonló dolgok történtek egy brit kisvárosban, amelyet madarak ezrei leptek el. A galambok inváziójára egyelőre nincs hiteles magyarázat.

A Madarak című Hitchcock-klasszikushoz hasonló események történtek egy angliai kisvárosban. Kingswinfordot galambok ezrei lepték el, megszállva a legnagyobb fákat, és elsötétítve az égboltot.

Az egyik madármegfigyelő elmondta: az egész olyan volt, mintha eljött volna a világvége. Az ég teljesen fekete volt, és attól félt, a madarak földrengést, vagy más katasztrófát jeleznek.

A szakértők nem tudják biztosan, mi magyarázza a kingswinfordi madárinváziót, de vélhetően a több élelem reményében repültek oda a galambok. Az azonban biztos, hogy a szárnyasok nem jelentenek veszélyt az emberre.

Brit madártani szakemberek szerint a vadgalambok száma 665 százalékkal nőtt az elmúlt 30 évben. A galambok a világ legnépesebb állatfajai közé tartoznak, szinte minden szárazföldi élőhelyen megtalálhatóak: a trópusoktól a mérsékelt övi erdőkig, a sztyeppéken és a félsivatagokban, a tenger szintjétől egészen a Himalája hóhatáráig.

Legtöbbjük magevő, ezért rendszeresen inniuk kell, így ritkán távolodnak el messzire a vízforrásoktól. A legtöbb galamb fákon él, főként a lombkoronában, de talaj- és sziklalakó is akad köztük.

Ugyanakkor a világ nagyvárosaiban egyre több gondot okoz az elszaporodó vadgalamb-populáció, ezért különféle módszerekkel - például fogamzásgátlással - próbálják csökkenteni a számukat.