A "hamis" akupunktúra is olyan hatásos, mint a valódi

Infostart
2009. január 22. 09:00
Az akupunktúra segít enyhíteni és megelőzni a fejfájást és a migrént, de az is hatásos lehet, ha a kezelőorvos csak véletlenszerűen szurkálja a tűket a páciens testébe - legalábbis ezt állítják német kutatók.

Az akupunktúra hatékonysága főleg az emberek hitéből, nem pedig magából a technikából eredeztethető - mondta a müncheni műszaki egyetem orvostudományi kutatója, aki azt vizsgálta meg, tulajdonképpen mitől is olyan hatásos ez az ősi kínai gyógymód, amelynek lényege, hogy a test meghatározott pontjaiba a kezelőorvos mindenféle vegyi anyag nélkül tűket szúr. A gyógymóddal nemcsak a fejfájást, de az izületi és gerincbetegségeket, a stresszt vagy a magas vérnyomást is kezelni lehet.

Klaus Linde és kollégái összesen 33 kutatás eredményét fésülték át. Azt nézték meg, hogy a vizsgálatokban részt vett 7 ezer embernél az akupunktúra hatásos volt-e a fejfájás és a migrén enyhítésében. Azt találták, hogy nyolc hét után az akupunktúrával kezeltek kevesebb fejfájástól szenvedtek, mint azok, akiknek a hagyományos fájdalomcsillapítókat adták.

A migrén esetében is legyőzte a tű a gyógyszert, de a kutatók azt találták, hogy a "hamis" akupunktúra (vagyis amikor a tűket nem a megfelelő sorrendben, hanem csak össze-vissza szúrták a páciensbe) is ugyanolyan hatásosan működött, mint a valódi. A kevésbé súlyos fejfájás esetében az akupunktúra csak kevéssel volt hatásosabb, mint az, amikor véletlenszerűen döfködték a tűket a páciensbe.

"Az akupunktúra klinikai hatása inkább a véletlenszerű szúró és az erős placebo hatásnak köszönhető. Mindez azt jelenti, hogy kevésbé fontos kiválasztani a speciális akupunktúrás pontokat, mint ahogy azt korábban hitték" - vélekedett Kalus Linde.