Elhízás, egyre korábban

Infostart
2009. január 17. 07:30
Már a kétévesnél fiatalabb kisgyerekeknél is komoly gondot okoz a túlsúlyosság - állítja egy walesi dietetikus, aki már több ilyen gyereket is kezelt.

Clare Baber walesi dietetikus azt nyilatkozta a Daily Telegraph brit napilapnak, hogy jelenleg két túlsúlyos gyereket kezel, mind a ketten kétévesek. A szakértő szerint ebben a korban az átlag testsúly 12 kilogramm, de kis páciensei közül az egyik a 16 kilót is eléri.

"Nagyon aggasztó látni, hogy ilyen kicsi gyerekek elhíznak attól az ételtől, amelyet a szüleik adnak nekik" - mondta a szakember, hozzátéve: az elhízott kisgyerekeknek később egyre nehezebb lesz lefogyniuk. "Minél súlyosabb a gyerek, annál kevésbé aktív. Ez egy ördögi kör" - tette hozzá a dietetikus.

A Swansea Egyetem kutatása igazolja a szakember félelmeit. A kutatók ugyanis azt találták, hogy a kislányok nyolc, míg a kisfiúk öt százaléka válik túlsúlyossá, amire eléri ötödik születésnapját. Ráadásul egyre többnél fejlődik ki a kettes típusú cukorbetegség is, amely egyértelműen a túlsúlyosság következménye.