Csak óvatosan az alkohollal a terhesség alatt!

Infostart
2009. január 16. 09:15
Azok a gyermekek, akiknek magzati korukban édesanyjuk alkoholt fogyaszt, nagyobb eséllyel nyúlnak a szeszhez, már tinédzserkorukban is - derül ki egy friss kutatásból.

A várandós anya étrendje jelentősen befolyásolja a születendő gyermek szaglását és ízlését az illatok terén - derült ki egy friss, az Egyesült Államokban végzett kutatásból.

A tanulmány arra is rámutat, hogy azok a gyermekek, akiknek az édesanyjuk a terhesség alatt fogyasztott alkoholt, tinédzserkorukban kellemesebbnek tartják az alkohol illatát, mint a kortársaik.

Ez pedig növeli az esélyét annak, hogy maguk is megisznak egy-egy pohárral. Az alkohollal való korai találkozás igen rossz hatással van az ember későbbi magatartására, az ilyen emberek felnőtt korukra sokkal gyakrabban válnak alkoholistává, mint mások.

Bár a University of New York kutatói az erről szóló tapasztalataikat patkányokon végzett kísérletekből vonták le, azt mondják: mindez igaz az emberekre is. A patkányoknál egyébként kétszeres eséllyel váltak alkoholizálóvá azok az egyedek, amelyek szervezetébe már az anyaméhben került szesz.

Szagérzékelésük megváltozott, ez pedig szoros összefüggésben állt azzal, hogy később alkoholistává váltak.

Korábbi kutatások arra mutattak rá, hogy azok az emberek, akik elsőként már 15 éves koruk előtt találkoztak az alkohollal, felnőttként jó eséllyel lettek alkoholfüggők.