Gyógyszert termel az emberi szervezet?

Infostart
2009. január 10. 09:27
Az emberi szervezet képes saját maga is előállítani szalicilsavat, azaz az aszpirin fő hatóanyagát, sőt erre még a növények is képesek - állapította meg egy kutatás.

Az aszpirin az egyik legnépszerűbb fájdalom- és lázcsillapító, valamint gyulladáscsökkentő. Fő hatóanyaga, az acetilszalicilsav, amelyről egy amerikai tudományos szaklapban közölt írás szerint kiderült: az emberi szervezet is képes előállítani.

A skót nemzeti egészségügyi szolgálat kutatása szerint az emberi vérben kimutatható a szalicilsav, akkor is, ha az illető korábban nem vett be aszpirint.

Egy másik, a Nature című lapban megjelent tanulmányból pedig az derül ki, hogy a hatóanyagot a növények is előállítják. Épp ezért nem meglepő, hogy a vegetáriánusok szervezetében még több szalicilsav mutatható ki.

Az aszpirinről már bebizonyították, hogy nemcsak a lázat és a fájdalmat csillapítja, hanem rendszeres szedésével a szív- és érrendszeri betegségek is hatékonyan megelőzhetők. Emellett segít megelőzni egyes ráktípusokat, a többi mellett a vastag- és végbélrákot, a mellrákot, a prosztatarákot. Szintén hasznos az asztma kivédésében.

Emellett kimutatták azt is, hogy nem használ a szívroham ellen azoknál, akik cukorbetegek, nem segít azoknál, akik stroke-on vagy szívrohamon estek át, emellett gyomorpanaszokat okozhat, és kevésbé hat a nőkre, mint a férfiakra.