Koplalva gyorsabban gyógyulhatunk

Infostart
2009. január 9. 08:40
Láz esetén a koplalás csökkenti a testhőmérsékletet, mert nem terheljük a szervezetet hőmérséklet-emelő és nehezen kiválasztható ételekkel - hívja fel a figyelmet az InfoRádió által megkérdezett belgyógyász-természetgyógyász. Balaicza Erika szerint sokat tehetünk az influenza és a téli fertőzések megelőzéséért helyes táplálkozással.

Ha el akarjuk kerülni a fertőzéseket, naponta többször együnk gyümölcsöt, salátákat; igyunk folyadékot, de ne szénsavas üdítőket, hanem gyógyteákat és zöldteát - ezeknek ugyanis magas az antioxidáns-tartalma, és ezáltal javítják az immunrendszer aktivitását. De frissen préselt leveket, higított gyümölcsleveket vagy szénsavmentes ásványvizet is ihatunk - mondta el az InfoRádiónak Balaicza Erika belgyógyász-természetgyógyász.

Felhívta a figyelmet arra is: láz vagy komolyabb betegségek fellépésekor a szervezet az energiáit a küzdelemre fordítaná, és nem nehéz ételek emésztésére. Ezért nem hús-, hanem zöldséglevest kell enni, gyümölcsök, főzelékek mellett. Inkább a könnyebben emészthető, friss ételeket részesítsük előnyben, és kevesebb húst együnk.

A belgyógyász elmondta: a fűszeres ételek is jól jöhetnek, mivel javítják a nyálkahártya működését. A mérsékelten csípős ételek az energiafelhasználást javíthatják, ráadásul antibiotikumokként is használhatjuk őket. Balaicza Erika hozzátette: a koplalás csökkentheti a testhőmérsékletet, mivel nem viszünk be hőmérsékletemelő anyagokat, és így nem másra használja a szervezet az öngyógyításra fordítható energiákat.

Kiemelte: sok betegség kialakulásának esélyét csökkentjük, ha helyesen táplálkozunk. Persze ha valaki dohányzik, nem alszik, éjt nappallá téve számítógép előtt ül, stresszben él, akkor a megfelelő táplálkozás sem garantálja az egészséget.

Hanganyag: Torda Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást