A nagy fenék véd a cukorbetegség ellen

Infostart
2009. január 9. 07:40
Jó hír az alakjukkal elégedetlen nőknek: a nagy fenék az egészség jele. Amerikai kutatók szerint azok a hölgyek, akik az átlagosnál kerekebb hátsóval rendelkeznek, ellenállóbbak egyes kórok, például a cukorbetegség ellen.

A Cell Metabolism című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a kerek hátsóért felelős zsírréteg megvédheti a szervezetet több, hormonális eredetű betegséggel szemben. A fenéken és a csípőn kialakuló zsírszövetek hatékony védelmet nyújthatnak például a népbetegségnek számító 2-es típusú diabétesszel szemben.

Az egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással megelőzhető diabéteszben - egyes felmérések szerint - hazánkban egymillió ember szenved.

A kutatás egyik vezetője, Ronald Kahn elmondta: a fenéken és a csípőn található zsírrétegek folyamatosan változnak. Ráadásul miközben a zsír egy része elnyeli a káros anyagokat, a másik része ellenanyagot termel.

A tudósok azt tervezik, hogy fel is használják a zsírrétegekben termelődő anyagokat, például diabétesz elleni szerek készítéséhez.