Ha a kismama naponta egy almát megeszik, megvédheti a gyermekét az asztmától, míg a hal fogyasztásával az ekcéma kialakulása előzhető meg jó eséllyel - állítják holland kutatók, akik 1253 gyermek egészségi állapotának alakulását követték nyomon öt éves korukig. Emellett kikérdezték az anyákat arról, mit ettek a terhességük alatt, és figyelték a gyerekek étrendjét is.
Ha az anya a terhesség alatt hetente legalább négy almát evett, akkor a gyereknél 37 százalékkal csökkent az asztmás légzés kialakulásának esélye azokhoz a kicsikhez képest, akiknek az édesanyja alig evett almát. Az asztma tünetei kialakulásának esélye 46, a betegségé pedig 53 százalékkal alacsonyabbak e gyerekeknél.
Az még további vizsgálatokat igényel, hogy megállapítsák, miképpen védi meg az alma a gyerekeket az asztmától, de a lényeg valószínűleg a flavonoidokban és a többi antioxidánsban rejlik, amelyeket a gyümölcs tartalmaz - vélekednek a szakértők.
A Thorax című szaklapban publikált tanulmányból az is kiderült, hogy ha a kismama hetente legalább egyszer eszik halat, a születendő gyermeknél 47 százalékkal csökken az ekcéma kialakulásának esélye.
Tény ugyanakkor az is, hogy a kutatásban részt vett gyerekek étrendje általánosságban kiegyensúlyozott és tápláló volt, s ez is szerepet játszhatott az eredmény kialakulásában.
Mit tegyen a kismama?
Jennifer Appleyard amerikai allergia-szakértő általánosságban azt tanácsolja, hogy a kismamák tápláló, kiegyensúlyozott étrendet tartsanak, amelyben sok a zöldség és a gyümölcs, de nincs túlsúlyban egyetlen fajta étel sem.
A szakértő nem javasolja a terhesség alatt a dió, a mogyoró, valamint a kagylók fogyasztását, mert így megelőzhető a gyereknél az ételallergia kialakulása. Ez mindenkinek szóló tanács, de különösen fontos a betartása, ha a szülők családjában vannak allergiások.