Mára megváltozott a sorrend a gasztronómiában - mondta az InfoRádióban Fabók Mihály sommelier. Az igen magas alkoholtartalmú pálinkát az emberek már inkább az étkezés után isszák, míg előtte, étvágygerjesztőnek pezsgőt fogyasztanak. Egy biztos, a különböző italokat nem szabad folyton felcserélni, azaz, ha például töményt akarunk inni, azt hagyjuk az étkezés végére, és az este folyamán később se nyúljunk hozzá.
Borra sör?
Sokak szerint borra már nem lehet sört inni. Fabók Mihály azonban elmondta: sok borász is azt tartja, hogy egy kiadós étkezés és borozás után egy pohár sör megnyugtatja a gyomrot.
Milyen borokat igyunk szilveszterkor?
Aki étterembe megy szilveszterezni, az általában a vacsora fogásaihoz illő borokat kap. Aki azonban maga készíti a vacsorát az év utolsó estéjére, annak érdemes a követni a sommelier ajánlását, azaz a könnyű előételhez könnyű fehérbort kell inni, majd rátérhetünk a rozéra, később a könnyebb, majd a testesebb vörösre a főételek fogyasztása közben. A desszerthez már ismét fehéret, méghozzá édeset érdemes inni.
Milyen pezsgőt válasszunk?
A legjobb minőségű pezsgők általában szárazak. Azok az értékesebb nedűk, amelyek címkéjén az szerepel: klasszikus vagy tradicionális eljárással készült. Ezek közül is a legjobb a brut, azaz a fanyar, amelyből egyáltalán nem találunk édesebbet. A sommelier a pezsgők esetében azt vallja: az ár általában tükrözi a minőséget.
Koktélok
A koktélválasztásnál a legfontosabb az összetétel, nem szabad például nyakra-főre inni azokat, amelyekben nagyobb mennyiségű tömény alkohol van. A pezsgőalapú koktélok azonban akár nagyobb mennyiségben is fogyaszthatók.
Hanganyag: Herczeg Zsolt