Megváltozott a sorrend a gasztronómiában - állítja az InfoRádió által megkérdezett sommelier, aki szerint ma már az a szokás, hogy a pálinkát étkezés után, az alacsonyabb alkoholtartalmú pezsgőt pedig inkább előtte fogyasztjuk - közben pedig természetesen az ételhez illő borokat isszuk.
Mégis, Fabók Mihály a szilveszteri estére azt tanácsolja, hogy egyféle italt igyunk: nem ajánlatos összekeverni az alkoholt, főleg nem a pezsgővel.
De ha már mindenképp vegyítünk - amire nagy esély van az év utolsó estéjén -, akkor a szekértő azt ajánlja, hogy magasabb alkoholtartalmú italt az étkezések után fogyasszunk, mert az megnyugtatja a gyomrot, az ételek előtt inkább könnyedebb, pezsgő alapú koktélokat igyunk.
Bor, sör, pezsgő, koktél
Borra sör, meggyötör, sörre bor, mindenkor - tartja a sokat hangoztatott mondás. Fabók Mihály azonban úgy véli: kiadós étkezés és borozgatás után egy pohár sör megnyugtatja a gyomrot. Van abban tehát valami igazság, hogy egy pohár sörrel érdemes lezárni az étkezést - teszi hozzá a sommelier.
A pezsgővel kapcsolatban elmondta: a legjobb minőségűek általában a száraz és félszáraz kategóriába tartoznak, klasszikus eljárással készültek, és alacsony cukortartalmúak - ezek általában drágábbak is, vagyis a pezsgő esetében az ár tükrözi a minőséget.
Ha bort szeretnék fogyasztani, akkor a szakértő a friss, akár idei évjáratú fehér borokat ajánlja először, majd ezt követheti a rosé, egy alacsonyabb csersavtartalmú vörösbor, a főételhez pedig egy nehezebb, érleltebb, testesebb vörösbor. Végül a desszerthez természetesen édes bor dukál.
Hanganyag: Herczeg Zsolt