Õfelségénél betelt a pohár

InfoRádió / MTI
2008. december 29. 07:01
Hallgatást parancsolt a brit uralkodó a szolgálatában dolgozó udvaroncoknak, megelégelve, hogy a királyi család legbensőségesebb ügyei is rendre utat találnak a bulvársajtóhoz. Egyelőre nem működik a dolog, hiszen ez az információ is kiszivárgott.

A News of the World című lap udvari bennfentesei szerint az uralkodóházat szolgáló alkalmazottaknak - a főkomornyiktól az udvarhölgyeken és öltöztetőkön át a takarítókig - új szerződést kell aláírniuk, amely megtiltja, hogy munkájukkal kapcsolatban bármilyen értesülést megosszanak másokkal. Emellett távozásuk esetén vissza kell adniuk minden olyan tárgyat - még az üdvözlőlapokat is -, amelyeket alkalmazásuk idején a királyi családtól kaptak, sőt személyes naplójukat is be kell szolgáltatniuk. Azok az udvari alkalmazottak, akik az új munkaszerződést nem hajlandók aláírni, elbocsátásra számíthatnak.

A lap értesülése szerint a szigorítást David Walker, a királyi háztartás operatív ügyintézésével megbízott főtisztviselő - a Master of the Household - kezdeményezte. A Walker által elrendelt pletykastop azonban felháborodást keltett a királyi ház alkalmazottainak körében, mivel az "ártatlan pletykák" kiszivárogtatása eddig "a munkakör része volt", és sokan úgy érzik, hogy a rendelkezés emberi jogokat sért.

A News of the Worldnek nyilatkozó bennfentesek egyike szerint a régebben udvari alkalmazásban állók némelyike meg is tagadta az új szerződés aláírását, abban a reményben, hogy az ellenkezés híre eljut II. Erzsébet királynőhöz, és az uralkodó végül ejti a nevében elrendelt hivatalos "szájzárat".

A tilalom kiterjed az emléktárgyak áruba bocsátására is. Az interneten például folyamatosan több száz olyan karácsonyi üdvözlőlapra folyik a licit, amelyet a királyi család tagjai írtak alá, és amely az ő fotójukat ábrázolja. Egy-egy ilyen kártyáért akár ötezer fontot (csaknem másfél millió forintot) is be lehet zsebelni; a legnépszerűbbek a királynő, illetve a néhai Diana hercegnő által személyesen küldött lapok.

A leghírhedtebb nyerészkedő Paul Burrell, Diana egykori személyi inasa, aki becslések szerint 25 millió fontot kasszírozott könyvekből, tévéinterjúkból és emléktárgyak értékesítéséből.