A magyar lakosságnak is hetente kétszer, tíz-húsz gramm halhúst kellene fogyasztania, ennyi már hatékonyan véd a szívinfarktustól és a szélütéstől - hívta fel a figyelmet a János Kórház Kardiológiai Ambulanciájának főorvosa azután, hogy kiderült: a magyarok évente mindössze másfél kiló halat fogyasztanak, miközben a japánok 73 kilót.
Nemcsak karácsonykor, hanem egész évben kellene zsíros halat ennünk, elsősorban pontyot, lazacot, harcsát.
A halolajnak igen jó az élettani hatása - mondta az InfoRádióban Matos Lajos szívgyógyász. Ezt bizonyítja az is, hogy azokban az országokban, ahol sok halat esznek, ritkábban a szív- és érrendszeri betegségek, az eszkimóknál például szinte nem is fordul elő.
A halolaj ugyanis többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, ezért csökkenti az erek falán letapadó rossz koleszterin szintjét, az érelmeszesedés esélyét, így a koszorúér-betegségek vagy az agyvérzés kockázatát.
Érdemes tehát hetente legalább kétszer, háromszor halat enni, méghozzá a zsírosabb fajtából - hangsúlyozta a szívgyógyász.
Hanganyag: Torda Júlia
KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag