Lencsével és babbal a cukorbetegség ellen

InfoRádió / MTI
2008. december 22. 11:18
A lencsében, babban, olajos magvakban gazdag étrend segít kordában tartani a diabéteszt és a szívbetegségeket - állítják kanadai kutatók.

Egyre népszerűbbek azok a diéták, melyek alacsony glikémiás indexű ételeket tartalmaznak. A glikémiás index azt jelzi, hogy egy étel milyen mértékben, milyen gyorsan változtatja meg a vér glükóz- és inzulinszintjét.

Maga a glükóz 100 százalékos glikémiás indexű, és magas, 70-80 százalékos például egy csokoládés sütemény indexe, míg alacsony (55 százalék alatti) a főtt tésztáé, a babé, lencséé és az olajos magvaké is. Ezek az ételek elfogyasztásuk után csak lassan és kisebb mértékben emelik meg a vércukorszintet.

David Jenkins és kutatócsoportja a Torontói Egyetemen 210 kettes típusú, felnőttkori diabétesszel élő embert vizsgált, akik hat hónapon át alacsony glikémiás indexű étrendet tartottak: sok lencse, bab, olajos magvak, főtt tészta. Ezeken kívül három adag gyümölcsöt és öt adag zöldséget is fogyaszthattak a teszt résztvevői.

Hat hónap elteltével az alacsony glikémiás indexű étrenden lévők súlya csökkent és határozottan jobban kontrollálták vércukorszintjüket, valamint magasabb volt vérükben a védő koleszterin, a HDL szintje is.

"Érdemes lenne visszahozni táplálkozásunkba nagyszüleink ételeit, például a babot és a tésztát" - véli Jenkins, akinek tanulmánya a Journal of the American Medical Association című szakfolyóiratban jelent meg.