Igaza volt a nagymamának: megfázás ellen legjobb a forró ital

Infostart
2008. december 9. 20:40
A forró ital valóban enyhíti a megfázás tüneteit és a köhögést - bizonyították be a nagymama igazát walesi kutatók. Nagy-Britanniában hagyományosan fogyasztott, almából és fekete ribizliből készített forró itallal kúrálják a megfázást.

A forró ital enyhíti a megfázás összes tünetét: az orrfolyást, a tüsszentést, torokfájást, a hidegrázást, de még a fáradtságérzetet is - állítja a Cardiffi Egyetem megfázást kutató központjának igazgatója, Ron Eccles professzor, aki maga is meglepődött, hogy tudományos bizonyíték támasztja alá a nagymamák igazát.

A "kezelés" tehát olcsó, biztonságos és hatékony - derült ki a vizsgálatból, amelyben 30, megfázással küszködő önkéntes vett részt. A hagyományos gyümölcsital ráadásul finom is, így a gyerekeknél is könnyen bevethető.

Kevésszer fordul elő, hogy tudományosan próbálják bebizonyítani egy-egy hagyományos gyógymód hatékonyságát, de olyankor általában kiderül, hogy eleink tudtak valamit.

Tavaly például bebizonyosodott, hogy a bíbor kasvirággal hatékonyan megelőzhető az influenza és a megfázás, ha pedig már megbetegedett az ember, akkor átlagosan másfél nappal meggyorsítható a gyógyulás.