A passzív dohányzás termékenységi problémákat okozhat

Infostart
2008. december 5. 21:00
Termékenységi problémái lehetnek azoknak a nőknek, akik gyermekként passzív dohányzásra kényszerültek - állapította meg egy amerikai kutatás.

A cigarettafüstben lévő mérgező anyagok kedvezőtlenül hatnak a szaporító szervek fejlődésére, így azok a nők, akik gyermekkorukban passzív dohányosként sok füstöt szívtak be, felnőttként gyakran termékenységi problémákkal küzdenek.

A New York-i University of Rochester munkatársa, Luke Peppone és a buffaloi Roswell Park Cancer Institute munkatársai 4 800 nő kezelése után jutottak arra a megállapításra, hogy termékenység szempontjából rosszabbul állnak az egykori passzív dohányosok.

Problémáik ráadásul nemcsak a teherbeesés nehézségeire korlátozódik, a terhesség alatt is felléphetnek rendellenességek.

Vizsgálataikból kiderült, hogy a gyermekként passzív dohányzásra kényszerülő nők 11 százaléka küzd termékenységi problémával, harmaduk pedig a vizsgálat lebonyolításáig már legalább egyszer elvetélt, 26 százalékuknak pedig nem volt zökkenőmentes a terhessége.

Az intézményekben megforduló nők négyötöde kényszerült élete során passzív dohányzásra, minden második pedig gyermekkorában volt ilyen helyzetben.