Meglepő leletet rejtett az ősi sír

Infostart
2008. december 3. 10:00
A világ legrégebben elrejtett marihuánájára találtak rá egy ősi sírban, a nyugat-kínai Hszincsiang tartományban. Valószínűleg egy sámánt temettek el kedvenc tudatmódosítójával együtt.

A leletről a Journal of Experimental Botany című szaklapban számoltak be a kutatók. A sírban egy kaukázusi rasszhoz tartozó férfi maradványait fedezték fel, aki feltételezhetően az indoeurópai nyelvcsaládhoz tartozó jüecsi nép tagja volt. Jüecsi múmiákat gyakorta fedeznek fel Hszincsiangban.

A sírban valószínűleg egy sámánt temettek el 2700 éve - 789 gramm marihuánával, amelynek a mai utcai értéke nyolcezer dollár lenne az Egyesült Államokban.

A halottakkal hagyományosan olyan dolgokat temettek el, amelyekre szükségük volt. A kendert nem étkezési célja miatt temették el a sámánnal, hanem azért, mert azt életében gyógyszerként vagy tudatmódosítóként használhatta - magyarázta Ethan B. Russo amerikai neurológus, aki nagy híve a marihuána orvosi célokra való használatának.

Azt nem tudni, hogy a sámán annak idején szívta vagy rágta-e a kendert. A sírban nem találtak pipát.

Hérodotosz ókori görög történetíró számolt be arról, hogy a szkíták, akik az i.e. első században a jüecsik lakta területekhez közeli sztyeppéken vándoroltak, a kenderleveleket máglyára vetették, így hozták magukat transzállapotba. Elképzelhető, hogy a sámán, akinek a sírját most fedezték fel, ugyanígy "dolgozott".