Kevesebb gyerek születik ott, ahol az anyák sokáig otthon maradhatnak

Infostart
2008. november 25. 13:20
Csak a családbarát állások létrehozása állíthatja meg Európa gazdasági bajokat is okozó elöregedését - sugallja egy németországi tanulmány. A szerzők szerint azokban az országokban nem öregszik látványosan a népesség, ahol az anyák és általában a szülők is gond nélkül tudnak dolgozni. Közben a hagyományosan családcentrikus kultúrájú országokban éppenséggel egyre több az idős ember.

Európa kezd két részre szakadni. Nem politikai vagy gazdasági alapon, hanem a társadalmak életkora miatt. Érdekes módon az öregedés, azaz az a tény, hogy a szükségesnél kevesebb gyerek születik, az olyan országokat sújtja, ahol az anyák sokáig otthon maradhatnak a gyermekeikkel, például Görögországot, Olaszországot, Spanyolországot, Lengyelországot, de Magyarországot is.

Ezzel szemben Franciaországban, Dániában, Írországban és Norvégiában, átlagban két gyereke születik az anyáknak, és így jobbára változatlan marad az idősek és a fiatalok aránya.

A berlini Népességi- és Fejlődési Intézet nevű civil szervezet szerint mindennek az az oka, hogy az utóbbi országokban több a szülő, és különösen az anyabarát munkahely. Ezekben az országokban jóval több anya dolgozik, de úgy, hogy a családjára is oda tud figyelni.

Az eredmény az, hogy itt nagyobb a gyermekvállalási kedv, mint az általában nagycsaládos, gyerekbarátnak tartott déli országokban. A legtöbb gyerek, anyánként átlagban 3,21, Koszovóban születik, amely fejletlensége miatt egyfajta kivétel.

A kívánatos kettes átlag alatt kullog Németország a maga 1,32-os, Lengyelország 1,27-os és Szlovákia a 1,24-os gyermekszületési rátájával. Magyarország is ebben a mezőnyben található.

Ezek az országok csak jelentős bevándorlással ellensúlyozhatják a népesség fogyását - figyelmeztetnek a szerzők. A fejlett országok közül Finnország északi részén 2,21 és az angliai Lancashire megyében is kettőnél magasabb a ráta. Az anyag szerint 2050-re 50 millióval csökkenhet az EU lakosságának száma - ami olyan, mintha Lengyelország és Görögország kihalna -, hacsak nem érkeznének bevándorlók.

Az intézet tanulmányát nem mindenhol fogadják majd szívesen, ugyanis megjegyzi: "ahol a katolikus egyház a hagyományos családmodellt konzerválta, ott összeomlott a születési ráta. Ahol viszont könnyű összeegyeztetni a családi életet a munkával, és az egész napos oktatás a norma, ott magasabb a születési arány".

A szerzők szerint Olaszország különösen gyorsan öregszik, mert az olasz férfiak gyakran 30-as éveikig együtt élnek a szüleikkel, s ezért kevésbé alkalmasak a párkapcsolatokra.