Megvan az örök fiatalság titka?

Infostart
2008. november 21. 22:00
Egy cipőfűzőpöcökként működő enzim "halhatatlanná" tudja tenni a sejteket - állítják spanyol kutatók, akik szerint ez lehet a fiatalság valódi elixírje.

A fiatalság titka a telomeráz nevű enzim - legalábbis ezt állítják spanyol kutatók, akik szerint ez az anyag megvédi a sejteket a pusztulástól, így növeli az élettartamot.

A telomeráz ugyanis segít megvédeni a kromoszómák végét, amelyek az idő előrehaladtával hajlamos elrojtosodni és elpusztulni. Az enzim tehát úgy működik, mint a cipófűző vége, amely meggátolja, hogy foszlásnak induljon a cipőfűző.

A madridi rákkutató intézet tudósai még csak egereken ellenőrizték ezt az elméletet. Azt találtak, hogy azok az állatok, amelyeknél a normál szint tízszeresére növelték a telomeráz enzimet, 50 százalékkal hosszabb életet éltek.

"Az enzim képes a normál, halandó sejteket halhatatlanná tenni" - írja a kutatást vezető szakember a New Scientist című szaklapban megjelent tanulmányban. Maria Blasco azonban hozzátette: eddig csak egereken sikerült a kísérlet.

Arra figyelmeztetett, hogy elég nagy kockázata van a telomeráz megnövelésének az emberi szervezetben, hiszen az enzim normál szint feletti mennyisége növelheti a rákos megbetegedés kockázatát. A kutató ugyanakkor hozzátette, az egereknél a hosszabb élet mellett egyéb pozitív egészségügyi hatása is mutatkozott a telomeráznak: csökkentette a bőr alatti zsírréteget és növelte a glükóz-toleranciát.