Négyszáz nőt fertőzhetett meg AIDS-szel az illegális bevándorló

Infostart
2008. november 16. 08:00
Több száz nővel létesített egy éjszakás viszonyt egy illegális jamaicai bevándorló Nagy-Britanniában, és akár mindegyiket megfertőzhette HIV-vírussal. A brit egészségügyi hatóságok már értesítették az érintett nőket, hogy sürgősen menjenek el szűrővizsgálatra.

A jamaicai férfi éjszakai szórakozóhelyeken szedte fel a nőket, és egy pszichiátriai intézetben is, ahol a betegtársaival feküdt le - úgy, hogy nem védekezett. Maga sem tudta megmondani, összesen hány nővel volt szexuális kapcsolata, mióta 2002-ben - illegálisan - a szigetországba érkezett.

A pszichiátriai intézet orvosai csak az elmúlt hetekben tudták meg, hogy a férfi HIV-pozitív. A kórház szóvivője szerint, bár a férfinak mentális problémái vannak, ez nem jelenti azt, hogy ne lett volna tisztában azzal, milyen veszélynek teszi ki alkalmi partnereit.

Ha időben észreveszik a fertőzést, akkor gyógyszeres kezeléssel megakadályozható, hogy a HIV-fertőzésből kialakuljon az AIDS-betegség, így az érintett majdnem teljesen normális életet élhet.

A HIV-fertőzötteknél általában 5-10 év múlva, az esetek felében jelentkeznek a tünetek: fáradtság, általánosan rossz egészségi állapot. Az állapot romlásával jelentkezhetnek a tumorok a bőrön vagy akár a demencia.