Jobban fenyegeti az elhízás a tehetősebb családok gyermekeit

Infostart
2008. november 14. 22:02
A tehetősebb, középosztályhoz tartozó családokban nagyobb a valószínűség arra, hogy kövér gyerekeket nevelnek - derül ki egy brit jelentésből.

A Nagy-Britanniában tapasztalható "kövérségjárványt" elsősorban a középosztályhoz tartozó tehetősebb családok számlájára lehet írni - legalábbis ezt állítja a brit egészségügyi minisztérium, amely feltérképezte a probléma okait.

A tehetősebb családok gyerekeinek közel negyede elhízott - állítják a szakemberek, akik ezért elsősorban a rendszeres nassolást okolják. Azoknál a családoknál viszont, ahol 17 és 24 év közötti egyedülálló nő neveli gyerekét, kevesebb az elhízott kiskorú, a legmagasabb jövedelműeknél pedig, akik organikus és biotáplálékot tesznek az asztalra, szinte egyáltalán nem jellemző az elhízás.

A minisztérium a következőképp jellemzi a "bűnös" középosztálybeli tipikus családokat: az apa középvezetőként dolgozik, az anya pedig félállásban egészíti ki a családi bevételeket. Gyerekük iskolai teljesítménye és az anyagi javak jelentik a főbb prioritást számukra. Élvezik az evést, és úgy gondolják, hogy jól informáltak az egészséges táplálkozást illetően. Ennek ellenére gyakorlatilag mindegyik családtag, így a gyerekek is túlsúlyosak, ezt azonban a szülő nem érzékeli problémának.

A jelentés szerint főleg az anyukák hajlamosak arra, hogy ne késztessék gyerekeiket testmozgásra, sőt jelentős többségük (a riport szerint 90 százalékuk) nem fedezi fel, hogy a gyerek túlsúlyos vagy elhízott.

A probléma illusztrálására a jelentésben olvasható egy interjúrészlet, amelyben egy anya elmondja: elvitte lányát az orvoshoz, aki közölte, hogy a gyerek elhízott. "Teljesen röhejesnek tartottam a doktor állítását, mert a lányom még nem is néz ki úgy, mint aki túlsúlyos lenne" - jegyezte meg felháborodottan a szülő.