Az "úszógumi" növeli a korai halál esélyét

Infostart
2008. november 14. 05:38
Nagyobb esélye van az idő előtti halálozásra azoknak, akik, bár vékonyak, de derekukon, hasukon zsírpárnákat halmoznak fel.

Egy nyolc európai országban, összesen 360 ezer ember bevonásával készült felmérés szerint a derékméret hatással van a korai halálozás esélyére. A derékbőség 5 centiméteres növekedése minimum 13, maximum 17 százalékkal növeli az idő előtti halálozás rizikóját.

A derékbőség és az egészségi állapot összefüggéseire már több kutatás is rámutatott, de hogy pontosan mennyiben hatnak egymásra, az csak most derült ki.

A felmérésbe bekapcsolódott a brit Imperial College London is, amely átlagosan 51 éves embereket kért fel a tesztre, és tíz éven át vizsgálta őket. Ez alatt több mint 14 ezren haltak meg a résztvevők közül.

Kiderült, hogy azoknak a férfiaknak, akiknek a derékbősége elérte a 119 centimétert, kétszer akkora esélyük volt a korai halálra, mint azoknak, akiknek csak 80 volt. A nőknél a 64,7 centiméteres derékbőséget tekintették normálisnak a kutatók, ehhez képest kétszeres rizikóval rendelkeztek azok, akiknek 99 centi volt a derekuk kerülete.

Egy brit egészségügyi magazin, a New England Journal of Medicine cikke rámutat: a közegészségügyben dolgozó orvosoknak rendszeresen kellene mérniük pácienseik derékbőségét, hiszen a minimális költségű vizsgálattal kiszűrhetnének számos rizikófaktort, és elősegíthetnék a pácienseik egészségének megőrzését.