Megfélemlítés és gúny várható a jövő munkahelyein

Infostart
2008. november 7. 22:02
Megfélemlítés, gúny és agresszivitás - egy internetes felmérés szerint ezek sokkal inkább jellemzik napjaink munkahelyeit, mint azt gondolnánk, legalábbis Nagy-Britanniában. A jövőben sem számíthatnak semmi jóra az emberek, a gazdasági recesszió ugyanis csak ronthat a problémán.

Egy online felmérés résztvevőinek több mint fele azt állítja: munkahelyén komoly problémák vannak, az emberek majdnem 1 százaléka pedig azt érzi, hogy a megfélemlítés és a gúny áldozata a munkahelyén.

A nagy-britanniai felmérésbe bekapcsolódók majdnem fele, 49 százaléka erőszakossággal vádolja közvetlen főnökét, és ugyanennyien állítják azt is, hogy panaszaiknak semmi foganatja sincs.

Egy másik tanulmány arra mutatott rá, hogy nemzetgazdasági szinten horribilis összegbe kerül, hogy a cégek nem kezelik a munkahelyi erőszakot. Ezek a viselkedésformák károsan hatnak a munkavállalók teljesítőképességére, nemcsak az áldozatokéra, hanem az agresszívan fellépőkére is.

A Chartered Management Institute felmérésében résztvevő 900 menedzser többsége állította azt, hogy része volt már munkahelyi agresszivitásban, több mint harmaduk azt is hozzátette: az eseteknek semmilyen következménye nem volt, nem kezelték az ügyet.

Szakértők szerint a közeljövőben nem várható javulás a munkahelyi agresszivitás terén, sőt a gazdasági recesszió hatására inkább arra kell számítani, hogy a vezetők egyre nagyobb nyomás alatt tartják beosztottaikat.