Ha nem mérnök, szánjon sok időt az álláskeresésre!

Infostart
2008. november 7. 05:58
A válság miatt egyre gyakrabban hallani elbocsátásokról, így felértékelődnek a meghirdetett állások, de ne számítson sok jóra, akinek nem mérnöki végzettsége van, illetve nem az informatika vagy a telekommunikáció területén szerzett komolyabb jártasságot. Ezeken kívül a kereskedelemben, illetve a könyvelés-pénzügy-kontrolling hármasban keresnek még új munkatársakat.

Akik valamilyen mérnöki diplomát szereztek, illetve mérnökként, avagy más végzettséggel, de az örökzöldnek számító informatika és telekommunikáció területén dolgozták be magukat, újfent áldhatják gyümölcsöző döntésüket. Az InfoRádió által végigböngészett internetes állásportálokon ugyanis kivétel nélkül ezekről a területekről landol a legtöbb álláshirdetés.

Mérnöki paradicsom

Az egyik legnagyobb portálon a négy legtöbb hirdetést feladó csoport közül háromnak a képviselői a műszakiak között halásznak. A top 4 között természetesen megtalálható a "mérnök" és az "IT" kategória, és dobogós a "gyártás" fedőnevű hirdetői kör is, ahová szintén többnyire közép- és felsőfokú műszaki végzettségű munkavállalót keresnek. A legjobb négyesben a kereskedelem az egyetlen olyan terület, ahol nem a műszakiak tarolnak.

Bár a fentiekhez képest korlátozottabbak a lehetőségeik, azért a könyvelői, kontroller, illetve pénzügyes állások felé kacsingatók sincsenek reménytelen helyzetben. Ezeken a területeken ráadásul viszonylag kiegyenlített a vezetői, illetve a beosztotti pozíciók aránya.


Frissítsen!


Nem meglepő, hogy a szebb napokat látott "bank és biztosítás" álláshirdetői kategóriákra klikkelve jóval szűkebb a kínálat, mint korábban. Az egyik honlapon például éppen tizedannyi bankost keresnek, mint informatikust, a mérnök "versenyszámhoz" lépest pedig 14:1 az arány. A legtöbb állást kínáló honlapon jobb a helyzet, ott csak duplája a bankos-biztosítós helyeknek a mérnöki állások száma. A gyártás - IT - mérnöki trió itt összesítve hétszer annyi lehetőséget kínál a bank-biztosító szektorhoz képest.

Az egykor az álláshirdetések között is dübörgő marketing-média szakosztály szinte a futottak még kategóriába került. Ennél is rosszabb kilátásokra azoknak kell felkészülniük, akik a világháló segítségével szeretnének munkahelyre bukkanni az oktatás, a vendéglátás és idegenforgalom, továbbá a fizikai munka világában.

A legfrissebb állásajánlatok sorában hasonló tendenciák figyelhetők meg, bár a "sima" mérnöki kategória itt már jelentősen visszaszorul az IT - telekommunikáció - SAP-expert csoport rovására.

Külföldre vágyók előnyben

Egy új tendencia is körvonalazódik a műszakiak körében. A klasszikus mérnöki álláshirdetések egyre nagyobb számban toboroznak külföldi munkavégzésre, többnyire az arab világba, vagy a némiképp szintén egzotikusnak mondható Ukrajnába. Kalandvágyó fiatal mérnökök számára ez akár jó hír is lehet, de a harmincas-negyvenes családapák többsége vélhetően nem ilyen lehetőségekről álmodozik.

{{keretes_cim}}

Piaci tapasztalatok szerint Magyarországon a vállalatok az üres állásoknak mindössze 25 százalékát töltik be hirdetések útján, a maradék 75 százalék ismerősökön keresztül talál gazdára - írja az egyik portál. A hirdetésekre beadott jelentkezéseknek így csupán kis hányada vezet sikerre, ezért érdemes kampányszerűen több álláshirdetésre is pályázni. A trendek azt mutatják, hogy a legtöbb lehetőség a meg sem hirdetett állások piacán van. Ebben a versenyszámban azok élveznek hatalmas előnyt, akik barátaiknak és ismerőseiknek köszönhetően hatalmas kapcsolati rendszerre számíthatnak.

A jótanácsok sorában megemlítik azt is, hogy a hirdetők nem ritkán magasabb követelményeket támasztanak a jelentkezőkkel szemben, mint amit a munkakör valójában megkövetel, ezért akkor is érdemes jelentkezni, ha a jelölt nem felel meg az állás valamennyi követelményének.

Szerző: Kovács András István