A gyilkos tornádók éjszaka csapnak le

Infostart
2008. november 7. 09:15
Az Egyesült Államok tornádó-előrejelző rendszere munkatársainak elemzése szerint a jövőben csökkenni fog a forgószelek miatti halálesetek száma, arra azonban figyelmeztetnek: az éjszaka lecsapó tornádók továbbra is okot adnak az aggodalomra.

Az elmúlt száz évben folyamatosan csökkent a tornádó okozta halálesetek száma az Egyesült Államokban, jórészt az egyre hatékonyabb előrejelző és figyelmeztető rendszereknek köszönhetően.

Egy új, a Northern Illinois University kutatói által készített tanulmány ugyanakkor arra mutat rá, hogy az éjszaka lecsapó forgószél halálos áldozatainak száma nem csökkent, így a biztonságon továbbra is van még mit javítani.

Egy meteorológusok által készített elemzés szerint 1950 és 2005 között a tornádók 27 százaléka tombolt éjszaka, miközben a jelentős károkat okozó forgószelek 39 százaléka, a halálos kimenetelű, ilyen jellegű természeti csapásoknak pedig a 42 százaléka érte az embereket álmukban.

A vizsgálatokból kiderült az is, hogy a legveszélyesebb periódus éjfél és napfelkelte között van, ebben az időszakban két és félszer gyakrabban követelnek emberéletet a tornádók, mint napközben.

A kutatók éppen ezért fokozott körültekintésre intik az embereket, hiszen ebben a napszakban sokkal jellemzőbb, hogy épületekben tartózkodnak, ami rájuk dőlhet. Ráadásul a családi házak vagy a lakótömbök általában jobban károsodnak a természeti csapástól, mint az irodaházak vagy az iskolák. Nem is beszélve arról, hogy éjszaka az embereket álmukban éri a tornádó.