Tudományosan bizonyított: a politikusok betartják az ígéreteiket

Infostart
2008. november 6. 11:15
A politikusokról sokan hiszik, hogy született hazudozók, akik soha nem tartják be, amit a választási kampányban megígértek. Pedig a valóság az, hogy legalábbis mindent megtesznek az ígéretek megvalósítása érdekében - legalábbis az Egyesült Államokban, derült ki egy tudományos kutatásból.

"A magyarok nem tudják, hogy egy politikus csak akkor nem hazudik, ha nem mozog a szája" - ezzel élcelődött a CNN amerikai hírtelevízió, amikor Magyarországon nyilvánosságra került Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde.

A politikusoknak ez Egyesült Államokban sincs jobb hírük. Egy 2004-ben készített felmérés szerint az amerikai szavazóknak csupán az egyharmada hiszi, hogy a választott tisztségviselők egyáltalán megpróbálják betartani kampányígéreteiket.

Az igazságot Tracy Sulkin, az Illinoisi Egyetem politikatudománnyal foglalkozója próbálta kideríteni: összehasonlította az amerikai képviselők és szenátorok kampányígéreteit törvényhozási tevékenységükkel.

Megnézte, milyen témát vetettek fel még jelöltként a tévés hirdetésekben (például oktatás, honvédelem, bűnözés), majd azt is, hogy terjesztettek-e be ezekkel kapcsolatban törvényjavaslatot, illetve támogatták-e azt. (Azt viszont nem vette számításba, hogy megszavaztak-e hasonló témában beterjesztett javaslatot, mert ez szerinte kevésbé jelzésértékű.)

Megállapította, hogy azokban az esetekben, amikor valaki egy-egy kérdésre hegyezte ki a kampányhirdetéseit, megválasztása után nagy valószínűséggel nem felejtkezett el a témáról, és beterjesztett vagy támogatott azzal kapcsolatos törvényjavaslatot.

Bebizonyosodott az is, hogy a képviselők és szenátorok egy bizonyos politikát követnek pályafutásuk alatt - ennek azonban nem okvetlenül van köze a kampányukhoz.

Sulkin beszámolójából kiderült továbbá, hogy a választott képviselők nem a téma miatt indítanak támadást egy-egy, másik párthoz tartozó társuk ellen; megteszik ezt akkor is, ha egyáltalán nem foglalkoztatja őket az adott kérdés.

Ám igazán az a tény meglepő, hogy minél nagyobb arányban nyerte meg mandátumát egy politikus, annál egyértelműbben ragaszkodik a kampányígéreteihez. Õk valószínűleg azért is nyernek magabiztosan, mert tudják róluk a választók, hogy bízhatnak a szavukban.

Sulkin szerint valószínűleg hasonló eredményre jutna, ha a más választott tisztségviselők esetében - elnököknél, kormányzóknál - is megvizsgálná a helyzetet.