Novemberi nyár nálunk - Londonban havazott

Infostart
2008. november 6. 08:00
Szerdán 23 és 24 fokos meleget regisztráltak Magyarország egyes pontjain, a csütörtöki maximum-hőmérséklet is 23 fok környékén lesz. Az elmúlt időszakban ugyanakkor Londonban havazott, a brit fővárosban 74 éve esett utoljára hó október végén. Nyugat-Európa fázik, míg Kelet-, Délkelet-Európa nagy részén szokatlanul enyhe az idő. Mi okozza a szélsőséges időjárást?

Londonban zivatar, havazás és viharos szél, ugyanakkor Zágrábban 26 fokos nyári meleg. Nyugat-Európa fázik, míg Kelet-, Délkelet-Európa nagy részén szokatlanul enyhe az idő. Az Alpok déli, délkeleti lejtőin özönvízszerű esőzések okoznak károkat, a Balkán-félsziget keleti részein csapadékhiány jellemző. Mi okozza ezeket a szokatlan időjárási különbségeket Európában?

Moszkva nem hisz a könyveknek

Ilyen időjárási helyzet rendszerint akkor alakul ki, ha Európát egy több ezer kilométer hosszan elnyúló frontrendszer szeli ketté - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. A frontrendszer hátoldalán sarkvidék irányából meglehetősen hideg levegő árasztotta el a kontinens északi és nyugati területeit. Ugyanakkor a frontrendszertől keletre erős délnyugati széllel Afrika irányából az évszakhoz képest igen meleg levegő áramlik a Balkán-félszigeten keresztül Ukrajnán át egészen Fehéroroszországig.

Õsszel és télen gyakori, hogy a hideg levegő dél felé terjeszkedésével az Alpok déli oldalán egy aktív mediterrán ciklon keletkezik. Ez a ciklonképződés jelen esetben is megfigyelhető, ami különösen a frontrendszer déli szakaszának kelet felé történő további mozgását fékezi.

Ennek következtében szinte alig változik az európai időjárás: nyugaton és északon kifejezetten barátságtalan, hideg idő jellemző, míg a kontinens keleti, délkeleti részein többfelé a 20 fokot is meghaladhatja a maximumhőmérséklet.

London: 74 év után ismét havazás

Skandináv-félszigetre beköszöntött az igazi tél. Norvégia keleti, délkeleti területein és Svédország egyes körzeteiben még napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, miközben éjszakánként már a -10 fok alatti hideg sem ritka.

A Brit-szigetek több részén október 28-án leesett az első hó. Londonban 74 éve esett utoljára hó október végén. A komoly lehűlés viharos széllel és zivatarokkal érkezett, majd a havazást követően Anglia középső területein -2, -6 fokig hűlt le a levegő a hajnali órákban. Az UK Metoffice (a brit meteorológiai szolgálat) szokatlan hidegre figyelmeztetett.

Spanyolország fázik

Spanyolország és Portugália magasabban fekvő részein metsző északi szél kíséretében érkezett meg az első hó. Még Spanyolország déli részein is mértek 0 fokhoz közeli hőmérsékletet. Olaszországban, Szlovéniában és Ausztria déli régióiban a sok csapadék okoz gondot. Elsősorban a hegyvidéki területeken, 12 óra alatt 50-80 mm-nyi, 24 óra alatt pedig helyenként 150 mm-t meghaladó csapadék zúdult le, emiatt Szlovénia meteorológiai szolgálata az ország északnyugati régióira vörös riasztást adott ki a rendkívül nagy mennyiségű csapadékra.

Horvátország középső területein többfelé 25-27 fokot mértek, ami ebben az időszakban rekordközeli hőmérséklet az ország ezen területein. Magyarország déli, délnyugati részén is 24-25, míg Lengyelország délkeleti felében 22 fokig melegedett fel a levegő.

Ukrán front

A Kelet-európai síkságon és Ukrajnában október végén az észak, északkelet felől érkező hideg, kontinentális eredetű levegő egyre inkább uralomra kerül. Hosszú évek tapasztalata az, hogy általában október végén leesik az első hó, és jellemzően egyre nagyobb területen marad fagypont alatt a legmagasabb nappali hőmérséklet. Ezzel szemben Ukrajnában többfelé 15 fokot mutatnak a hőmérők, és főként errefelé a következő napokban helyenként a 20 fokot is megközelítheti a csúcshőmérséklet, de még az északabbi területeken is 10 fok közelében van a nappali maximum.