Még nem tudni, veszélytelen-e a nanokozmetikumok

Infostart
2008. november 6. 09:45
Általánosan elterjedtek a nanorészecskéket tartalmazó kozmetikumok, pedig súlyos kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, biztonságos-e a hosszú távú használatuk - figyelmeztetett egy fogyasztóvédelmi szervezet.

Sok bőrvédő termék, többek között naptejek és ránctalanító krémek tartalmaznak nanorészecskéket, amelyek hatására a szert könnyebb felvinni és láthatatlanná tenni a bőrön. Szakértők azonban komoly aggályokat fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy biztonságos-e ezeknek a szereknek a használata hosszú távon- figyelmeztet a Which? brit fogyasztóvédelmi szervezet.

A szervezet munkatársai 67 kozmetikai cégnek - a legnagyobbaknak és a kisebbeknek is - levelet írtak, amelyben az után érdeklődtek, használnak-e nanotechnológiát, szerintük az mennyire hasznos, és miképpen garantálják, hogy termékük használata biztonságos.

A levélre 17 cég válaszolt, és közülük is csak nyolc volt hajlandó arra, hogy információt szolgáltasson. Köztük vannak a Magyarországon is népszerű kozmetikai márkák gyártói.

A szakértőket különösen a fullerének - a szén harmadik allotróp módosulata - használata aggasztja a bőröregedést gátló krémekben; úgy vélik, hogy ezeknek mérgező hatásuk lehet. A naptejekben használt nanoanyagok hatására pedig felrepedhet a leégett bőr - figyelmeztetnek.

A Which? ugyan nem állítja, hogy rossz lenne a nanotechnológiát felhasználni a kozmetikai szerek gyártásában, hiszen nagyszerű új termékek kifejlesztésére ad lehetőséget. Azt viszont sürgeti a fogyasztóvédelmi szervezet, hogy minden ilyen terméket vessenek alá biztonságossági vizsgálatnak egy független kutatóintézetben.