Hogyan lehet egy túlsúlyos egészségesebb, mint egy sovány?

Infostart
2008. november 6. 21:20
Sokkal egészségtelenebb inaktív sovány embernek lenni, mint sokat mozgó túlsúlyosnak - hívta fel a figyelmet egy ausztrál professzor. Nem jó, ha az elhízottak abbahagyják a testmozgást, mert nem tudnak lefogyni, a lényeg ugyanis nem a kilók leadása, hanem magán a mozgás.

Egy lusta, sovány embernek rosszabb lehet az egészsége, mint egy rendszeresen mozgó túlsúlyosnak - figyelmeztet egy ausztrál professzor. Adrian Bauman szerint hiba, ha a súlyfölöslegtől szenvedők abbahagyják a testedzést, mert nem fogynak. Sokkal egészségesebb folytatni a tornát, még akkor is, ha nem veszítenek a súlyukból, mint leállni vele.

"Ez az egészségről szól, nem a testsúlyról, de úgy látszik, az ausztrálok ezt nem értik meg" - mondja Bauman. Ausztrália elhízással foglalkozó kutatói arról tartanak konferenciát, hogy miként tudnák eloszlatni a túlsúlyosságot, a testedzést és a diétát övező hamis mítoszokat.

Bauman, aki a sydney-i egyetemen tanít, arra hívta föl a figyelmet, hogy sokkal veszélyesebb dolog, ha valaki nem mozog, mint ha túlsúlyos. "A legjobb, ha normális súlya van az embernek és még edz is emellett. A legrosszabb inaktív elhízottnak lenni, de a kettő közötti az igazán érdekes" - fejtette ki a professzor.

Az aktív túlsúlyosak kisebb kockázattal számolhatnak a szív- és érrendszeri betegségekkel, valamint a cukorbetegséggel, a magas vérnyomással kapcsolatban, mint a vékony, de nem mozgó emberek.

"Fel kell hagyni azzal a szemlélettel, ami csak a súlyvesztésre koncentrál, és átfogó módon kell szemlélni az egészségünket" - mutat rá Bauman. Mint mondja, még az is jobb, ha az ember visszahízza azt a súlyt, amelyet leadott a diétával és a napi edzéssel, mint ha állandóan túlsúlyos.