Elkészült a női Viagra?

Infostart
2008. november 6. 21:00
A változó korba lépve a nőknél jelentősen csökken a szexuális aktivitás, a kutatók azonban már kitalálták az ellenszert. Egy bőrön át történő hormonkezelés ismét felélesztheti a vágyat a nőkben a partnerük iránt.

Sok nő annak ellenére él szexuális életet a partnerével a menopausa után is, hogy erre semmilyen belső indíttatást nem érez, de a harmónia megőrzése érdekében kielégíti társa vágyait - számolt be az ausztráliai Monash University egyik kutatója.

Ezen lehet változtatni - tette hozzá Susan R. Davis. Egy férfi nemi hormonnal, azaz tesztoszteronnal való kezelés növelheti a nők libidóját. A kutatók egy tapaszt alkalmaznak, amelynek felragasztásával a hatóanyag a bőrön át jut a páciens szervezetébe.

Három kontinens 65 központjában összesen 267 nőt vontak be a feltételezést vizsgáló kísérletbe - ők hormonkezelést kaptak -, míg további 277 nő placebót.

Egy 24 hetes kúra után jelentősen emelkedett azoknak a nőknek a szexuális aktivitása, akik 300 gramm tesztoszteronkezelésen vettek részt, míg a placebót kapóknál semmilyen változást nem fedeztek fel, és azoknál is csekély volt a javulás, akiknek 300 grammnál kevesebb hormont vittek be a szervezetébe. A szexuális együttlétre való vágy mindenkinél növekedett, aki részesült a hormonkezelésben.

A kezelésnek természetesen jelentkeztek mellékhatásai is, azoknál, akik magasabb dózist kaptak, erőteljesebb volt a haj- és szőrzetnövekedés, és minden hormonkezeltre jellemző volt a mélyülő hang és a bőrproblémák kialakulása.